Thee in opmars

Dat thee in Nederland in opmars is, hoef ik u waarschijnlijk niet meer te vertellen. Ik zie dan ook steeds meer theeproducten in de winkels ver-schijnen, een kleine opsomming:

thee-shampoo (zie artikel elders in nieuwsbrief), een moederdagkaart met een theezakje erin en met de tekst: tijdens al die kopjes thee en urenlange gesprekken lukt het me toch steeds niet om te zeggen hoeveel waardering ik voor mijn moeder heb, schriften/kaarten met een thee-drinkende Winnie the Pooh, en eigenlijk zegt een nieuwsbrief over thee al genoeg natuurlijk!

U ziet, de thee-opmars is begonnen. Wie weet, misschien is thee over een aantal jaren wel belangrijker dan koffie in Nederland! Tegenwoordig is het meestal zo dat men moet vragen om thee (er wordt vanuit gegaan dat men koffie drinkt), misschien zijn in de toekomst de rollen wel omgekeerd: Thee, de nationale drank!

Marina

Thee-shampoo

Schwarzkopf Botanic Care heeft een nieuwe shampoo ontwikkeld, Green Tea & Ginseng shampoo. De sham-poo heeft oosterse invloeden: groene thee is een populaire drank in het verre oosten en bevat van nature veel waardevolle stoffen, zoals vitamine B, C en E. Ginseng is een plant die oorspronkelijk uit China en Korea afkomstig is. De gelijknamige stof wordt gewonnen uit de wortel van de plant en is één van de bekendste natuurlijke (genees)middelen.

Theeblaadjes

Wist je dat er een leuke en gemakke-lijke manier bestaat om een antwoord te krijgen op moeilijke vragen? Dat die eenvoudige methode ?theeblaadjes lezen? heet? Dat je er niet meer voor nodig hebt dan een theepot, wat verse theeblaadjes en een kop en schotel? Dat je het zo moet doen:

1) zet thee en schenk die in een kop zonder de theeblaadjes eruit te zeven;

2) drink de thee en denk intussen na over de vraag waarop je antwoord wilt;

3) laat het kopje met je linkerhand drie keer rondwervelen en doe de blaadjes op een schotel of bord. De vorm die ze dan te zien geven is een symbolisch antwoord op je vraag: een hoefijzervorm bijvoorbeeld betekent dat je geluk te wachten staat, terwijl de vorm van een hart je vertelt dat je heel binnenkort de jongen of het meisje van je dromen zult vinden.

Tja, je moet er maar in geloven!

Afternoon Tea (2)

Belangrijk was ook de etiquette rond het schenken en drinken van thee. Er was één groot twistpunt: wat schenkt men het eerst in het kopje, de thee of de melk?

Je herkende de upper class aan de manier waarop zij haar kopje thee schonk, eerst thee en dan een wolkje melk, terwijl bij de middle class eerst de melk in het kopje geschonken werd.

Het lekkers werd tijdens een tea-party altijd in een vaste volgorde geser-veerd. Eerst werd er rondgegaan met schalen vol flinterdunne sandwiches. Pas als je een sandwich gegeten had, mocht je je wagen aan de scones met jam/room en cake.

De echte teaparties werden alleen gehouden in de hogere kringen. De eerste tearoom, The Aerated Bread Company, werd in 1864 geopend. De eigenaar was de uitvinder van het bakpoeder. In zijn winkel verkocht hij luchtige cakes en kopjes thee. Gerenommeerde warenhuizen als Fortnum & Mason en Harrods hadden (en hebben nog steeds) hun eigen tearooms. Voor een echt elegante tea ging je naar de Ritz. De Ritz was het eerste hotel waar jonge dames zonder chaperonne konden theedrinken.

Na de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor de echte teaparties en uitgebreide afternoon teas wat afgenomen. Het leven werd jachtiger en er was geen tijd meer voor feesten. Volgende keer: het vervolg!

Theefeitjes

* De grootste theepot ter wereld werd gemaakt in 1851. Hij kon 1220 koppen thee bevatten.

* IJsthee wordt van de dubbele hoeveelheid theeblaadjes gemaakt, gezien de verdunnende werking van de ijsblokjes.

* Door gedroogde pruimen een nacht in thee te weken krijgen ze een extra lekkere smaak.

Nieuwe theesmaken

Pickwick heeft deze maand haar assortiment met twee nieuwe smaken uitgebreid: Zuidvruchten en Vanille. De thee zit in vierkopjeszakjes en is te koop in de supermarkt. Goed nieuws voor theezakjesverzamelaars!

Theeworst

Waar komt de naam theeworst vandaan? Er bestaan verschillende verhalen over de herkomst van de naam, maar dit verhaal lijkt het meest waarschijnlijk: het toneel is een worstenmakerij in Berlijn aan het begin van de vorige eeuw. Duitsland was toen al beroemd om de harde, droge worstsoorten. Een worstmaker had zich niet aan de receptuur gehouden (of zich vergist, dat is niet duidelijk) met het gevolg dat de worst niet hard werd, maar smeerbaar bleef. Ook in die tijd was het al gebruikelijk om ?s middags thee te drinken en daar wat bij te eten. De worstmakers besloten toch eens van de mislukte worst te proeven en kwamen tot de ontdekking dat deze heel lekker was. Er werd onderzocht wat er bij de productie fout was gegaan en vanaf die tijd is men de worst op deze manier bijven maken.

Vandaar de naam theeworst!

Het laatste nieuws!

De Darjeeling First Flush New Season 1999 is gearriveerd! De First Flush is dit jaar van uitzonderlijke kwaliteit, vanwege het droge seizoen. Ook dhr. Thieme was bij de aankomst en heeft deze bijzondere thee gekocht. Voor de liefhebbers is een 80-grams blikje voor ¦29,50 te koop, een echt collec-torsitem! Als u interesse heeft kunt u naar Thieme?s Echte Thee bellen.

Tel. 078-6158618.

In het volgende nummer extra veel aandacht voor de Darjeeling First Flush New Season 1999! Lees alles over de tradities, het vervoer, de aankomst, etc. rondom de ?eerste pluk? in Darjeeling en natuurlijk over de thee zelf! Met een ooggetuigen-verslag van dhr. Thieme over de aankomst van de First Flush met het vliegtuig!

Column Nr. 4

De bereiding van thee is

een kwestie van nuance

Thee kan men op vele wijzen bereiden:

met een hengel-bengel-theezakje,

met losse thee of, weer anders, zoals

de Japanse theeceremonie laat zien.

Wie een theebereidingsritueel wil

vervolmaken, gebruikt het liefst twee theepotten. Eén theepot om de thee in te laten trekken en één theepot om de thee (over een zeefje) in over te schenken.

Beide potten worden voorverwarmd door ze om te spoelen met heet water.

Mineraalarmwater (Spa Reine/blauw) en losse thee zijn essentieel, maar ook een goede theepot (liefst van porselein) en een praktische zeef/filter

zijn van belang.

Een maatschepje, voor de juiste dosering en een zandloper of wekkertje voor juiste trektijd zijn eveneens

zeer nuttig.

Met deze hulpmiddelen is het maken van een heerlijk geurig kopje thee

een kleine moeite.

Indien thee in kopjes van flinterdun porselein wordt geschonken

is de smaak nog geuriger.

Puur zal de thee het meest tot zijn recht komen maar wie de voorkeur geeft aan een wat zoetere smaak kan het beste enkele korreltjes fijne witte kandij toevoegen. Bij sommige frisgeurige theesoorten kan het toevoegen van een mespuntje kandij de geur van

de thee beter doen uitkomen.

Zo kan ook het toeven van ?een wolkje? pure room de smaak van

de thee verder veraangenamen.

Het, van oudsher bekende, toevoegen van citroen aan thee geeft bij bereiding van thee met hard leidingwater

een verfrissend effect.

Bij bereiding van thee met mineraalarm water zal citroen het eindresultaat geen goed doen.

Het leuke van het bereiden van thee is dat het in wezen niet moeilijk is

terwijl er toch van alles fout kan gaan.

In Column Nr 5…

De Krachten van het excellente Kruyt Thee (over de werking van thee)

Karel Christiaan Thieme, theeproever

Theemuseum

Na het bezoek aan Thieme?s Echte Thee (waar ik in de vorige nieuwsbrief over schreef), ben ik naar Rotterdam gegaan waar Peter en Gerda Brigge-man wonen. Ze zijn fervente verza-

melaars van alles wat met thee te maken heeft. En dat al zo?n tien jaar!

De verzameling is begonnen met theezakjes sparen, en later kwamen er steeds meer andere theespulletjes bij. Zo is deze grote verzameling langzamerhand ontstaan. In hun huis hebben ze een soort theemuseumpje gemaakt, waar de verzameling is uitgestald. Het museumpje is na afspraak te bezichtigen (moet u zeker doen!) U kunt voor een afspraak naar onderstaand nummer bellen.

Tel. 010-4659233.

Colofon

Heeft u vragen, opmerkingen of reacties, stuur deze dan naar:

Marina Polderman

Spaarlingsstraat 3

4421 GD Kapelle

Tea-World is een productie van Marina Polderman.

De theecolumn wordt verzorgd door dhr. Thieme.